Збалансований підхід до їжі включає овочі, фрукти, морепродукти, кисломолочну продукцію.
На період відновлення імунної системи лікарі рекомендують виключити з меню важкі чи жирні страви, а також не їсти після 19:00, оскільки їжа, спожита пізно ввечері не перетравиться до ранку і стане середовищем для розвитку мікробів.
Продукти для підвищення імунітету
Особливо корисні для імунітету імбир, лимон, шипшина, полуниця, часник, чорниця, квашена капуста.
Також потрібно вживати продукти, що містять багато антиоксидантів.
Йдеться про гранати, малину, моркву, броколі, петрушку, куркуму, какао, солодкий перець, мигдаль та інші. Також багаті на антиоксиданти зелений чай і натуральна кава.
Лікарі вартять не цуратися продукти, що містять залізо і корисні жирні кислоти – яловича печінка, жирні сорти риби, авокадо, оливкова олія, буряк, яблука, шпинат, ікру риб.
Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні сприяє здоровому кишківнику та мікрофлорі всередині нього. Клітковину можна отримати з кунжуту або льону.
Також радять пити ягідні та травʼяні чаї (особливо корисний шипшиновий чай), споживати сухофрукти (наприклад, курагу чи сушені яблука), замороженні ягоди та рибу.
Серед народних методів покращення імунітету найпоширенішим є вживання часника та цибулі – багатовікових лідерів у профілактиці простудних захворювань і підвищення імунітету.
Дуже корисним вважається свіжовичавлений сік моркви, журавлини, буряка. Кажуть, що для зміцнення імунітету треба приймати соки червоного відтінку (як-от буряковий чи морквяний).
Які підвищити імунітет після лікування антибіотиками?
Лікування антибіотиками є не лише ефективним, але й агресивним, адже впливають на природний захист організму.
Відновлювати імунітет після такого лікування потрібно, як і в інших випадках, через здорове харчування, фізичні вправи та здоровий сон.
Щодо власне відновлення після антибіотиків, то лікарі радять вживати якомога більше молочних продуктів. Якщо дитина не хоче їсти сиру, йогуртів чи кефіру, то можна давати їй біфідобактерії в капсулах.
Потрібно також перейти на дієтичне харчування – легкі страви, крупи з грубими волокнами. Від жирних, смажених страв, а також спецій краще відмовитись.
Шкідливі перекуси варто замінити на горішки, сухофрукти, хліб із висівками та відвар шипшини. І памятайте, що для міцного імунітету слід дотримуватися здорового способу життя.